Usein kysytyt kysymykset
Jostain merkillisestä syystä kaikkia kiinnostavat aina nämä samat asiat. 😉 Joten täälläpä olisi vastauksia. Jos haluat kysyä jotain muuta, ota yhteyttä!
“Kerro itsestäsi.”
Minä olen Sini Pauliina, IT-tradenomi ja web-kehittäjä. Olen koodaillut omia nettisivustojani 15 vuotta, tehnyt freelancerina sivustoja muille 3 vuotta ja työskennellyt web-kehitystöissä yrityksissä vuoden. Tällä hetkellä tykkään eniten tehdä Reactia, mutta haluan koko ajan kehittyä ja siirtyä yhä vaativampien tekniikoiden ja projektien pariin. Aiemmin olen työskennellyt myös erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä.
Minä
“Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.”
Olen ystävällinen, vastuuntuntoinen ja oppimishaluinen.
“Oletko onnekas ihminen?”
Kyllä! Jotenkin minun asiani kääntyvät aina parhain päin. 🙂 Myös ikävistä kokemuksista voi oppia, ja ainakin minun kohdallani kaikki viheliäiset tapaukset ovat aina johtaneet johonkin paljon parempaan.
“Jos olisit eläin, niin mikä eläin olisit?”
Olisin koira. Työskentelen parhaiten vahvan ja kykeneväisen johtajan alaisuudessa, mutta otan kyllä itse ohjat käsiini, jos kenestäkään muusta ei siihen ole. Olen luottavainen ja suhtaudun ihmisiin ystävällisen kiinnostuneesti, mutta en herkästi unohda, jos joku kohtelee minua väärin.
“Mitkä ovat vahvuutesi ihmisenä ja työntekijänä?”
Minulla on erinomainen tunneäly. Tunnistan sekä omat että muiden psykologiset prosessit, minkä ansiosta tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa.
Annan mielelläni ja herkästi positiivista palautetta, kun siihen on aihetta. Koko työyhteisö hyötyy, kun palautteen saajalle tulee hyvä mieli, hänen itsetuntonsa kohoaa ja hän tietää, mihin suuntaan hänen kannattaa toimintaansa kehittää.
Tervehdin innolla kaikkea uutta. En pelkää muutoksia, vaan pikemminkin saan niistä uutta voimaa.
“Entä mitkä ovat heikkoutesi?”
Tykkään tehdä huoliteltua jälkeä, minkä vuoksi minulla saattaa joskus kestää hieman kauemmin tehtävien tekemisessä. Olen kuitenkin oppinut, että liiallinen täydellisyyden tavoittelu on vain turhaa resurssien haaskaamista.
Olen kiltti ja välttelen konflikteja, joten en ole kovin hyvä antamaan negatiivista palautetta tai puhumaan hankalista asioista. Yritän kuitenkin aina ennemmin tai myöhemmin “nostaa kissan pöydälle”, koska jotkut asiat on vain hoidettava ja selvitettävä.
“Mitkä asiat motivoivat sinua?”
Onnistumisen tunteet. Projektien tai osakokonaisuuksien valmistuminen sekä tyytyväiset asiakkaat antavat minulle energiaa jatkaa työskentelyä.
“Työskenteletkö mieluummin yksin vai tiimissä?”
Riippuu tehtävästä. Tykkään ja osaan tehdä töitä itsenäisesti, mutta usein tiimissä työskentely on välttämätöntä tehtävän tai projektin onnistumisen kannalta. Jos tiimi on koottu oikein, eli tiimiläiset sopivat yhteen luonteellisesti ja heillä on toisiaan täydentäviä, tehtävään tarvittavia taitoja, työskentelen erittäin mielelläni tiimissä. Minulle mieluisin tiimin koko on 2 – 4 henkilöä.
“Mikä on suurin mokasi, jonka olet tehnyt työpaikalla?”
En muista nyt yhtään pahaa mokaa, koska en jää hautomaan epäonnistumisiani. Jos teen virheen, puran tapahtuman mielessäni: mitä tapahtui, miten asia olisi pitänyt hoitaa, miten vältän virheen jatkossa. Tämän jälkeen heitän asian mielestäni.
“Mikä saa sinut suuttumaan?”
Ei varmaan mikään niin, että näkyvästi polttaisin päreeni. Kuitenkin epäoikeudenmukaisuus ja totuuden tahallinen vääristely saavat minut näkemään punaista. Arvostan myös suorapuheisuutta, koska en suinkaan ole mikään ajatustenlukija, enkä tykkää lukea rivien välistä, koska se aiheuttaa helposti väärinymmärryksiä.
“Miksi haluat meille töihin?”
Haen töihin vain sellaisiin yrityksiin, joissa koen voivani hyödyntää jo olemassa olevia taitojani sekä kehittyä edelleen kokeneempien ammattilaisten parissa.
Työpaikka ja työskentely
“Minkälainen on mielestäsi hyvä työpaikka?”
Arvostan rentoa henkistä työilmapiiriä sekä luovaa ja asiallista työympäristöä.
“Minkälainen on mielestäsi hyvä johtaja?”
Hyvä johtaja on mielestäni luotettava, oikeudenmukainen, empaattinen sekä avoin ja rehellinen, minkä lisäksi hänellä on hyvä tunneäly. Hän arvostaa alaisiaan ihmisinä ja ammattilaisina.
“Jos palkkaisimme sinut ja puolen vuoden päästä irtisanoisit työsopimuksen, niin miksi tekisit sen?”
Työpaikka, työympäristö ja/tai työtehtävät eivät olisi vastanneet odotuksiani ja toiveitani.
“Jos palkkaisimme sinut ja puolen vuoden päästä miettisit, että tämän työn aloittaminen oli elämäsi paras ratkaisu, niin mitä olisi tapahtunut?”
Olisin päässyt työskentelemään mielenkiintoisissa ja opettavaisissa tehtävissä. Työilmapiiri olisi ollut rento, ja minua olisi arvostettu ihmisenä ja ammattilaisena. Myös palkka olisi tullut ajallaan, ja muutkin hallinnolliset asiat olisivat työpaikassa hoituneet asiallisesti.
“Saat vastuullesi projektin, jolla on liian lyhyt aikataulu. Miten hoidat asian?”
Kerron heti asianosaisille, esimerkiksi projektipäällikölle tai asiakkaalle, että homma ei tule hoitumaan suunnitellussa aikataulussa. Tämän jälkeen pyrin sopimaan palaverin, jossa aikataulua mietitään uudelleen: karsitaanko projektista jotain ja siirretään jatkokehitykseen, vai siirretäänkö valmistumispäivää eteenpäin.
“Miten reagoit saamaasi kritiikkiin?”
Olen tyytyväinen ja kiitollinen kaikenlaisesta asiallisesta palautteesta, jota saan. Palaute antaa minulle mahdollisuuden kehittyä parempaan suuntaan.
“Onko sinulle tärkeämpää työn tulos vai laatu?”
Riippuu tehtävästä ja siitä, mitä on sovittu. Jos ykkösprioriteetiksi on valittu projektin valmistuminen tiettynä ajankohtana tai taloudellinen budjetti on pieni, hommaa ei jäädä liikaa hiomaan. Jos taas aikaa on riittävästi, panostetaan laatuun. Lisäksi on niitäkin hommia, joita ei vain voi tehdä vähemmän laadukkaasti, jolloin on pakko joustaa aikataulusta.
“Mikä on ollut suurin onnistumisesi urallasi?”
Suurimpia onnistumisia minulle ovat projektien valmistumiset niin, että sekä tiimi että asiakas ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja koko projektiin.
“Onko sinun helppo ottaa vastuuta?”
Kyllä. Olen tehnyt kokonaisia projekteja yksin freelancerina ja työskennellyt pienissä projekteissa projektipäällikkönä, minkä lisäksi olen ollut koirieni yksinhuoltaja yli 13 vuotta. Huolehdin minulle kuuluvista tehtävistä sovitusti, enkä yleensä jätä asioita kesken, vaikka ne tuntuisivat hankalilta tai epämiellyttäviltä.
“Miksi valitsit web-kehityksen?”
Olen koodaillut omien koirieni sivuja teini-ikäisestä asti. Homma oli niin mukavaa, että viimein päätin tehdä harrastuksesta itselleni ammatin.
Web-kehitys
“Mitkä ovat vahvuutesi web-kehityksessä?”
Parhaimmillani olen front-end ‑kehityksen parissa. Aiemmin olen tehnyt paljon WordPressiä, mutta viime aikoina olen panostanut eniten Reactiin sekä JavaScriptiin muutenkin. Muista tekniikoista hallitsen sujuvimmin HTML- ja CSS-kielet sekä BootStrap- ja Material-UI-kirjastot. Koodaamisen lisäksi olen perehtynyt käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun.
“Mitenkäs back end ja tietokannat?”
Osaan tehdä yksinkertaisen Node.js-palvelinsovelluksen CRUD-toiminnoilla ja kehittää kokonaisen full stack ‑sovelluksen MERN-stackillä. Varsinaisista back end ‑kielistä minulle ovat tuttuja PHP ja Java.
“Missä haluaisit kehittyä? Mitä haluat oppia?”
Haluaisin oppia vielä lisää back-end-kehityksestä voidakseni työskennellä paremmin full stack ‑kehittäjänä. Tällä hetkellä keskityn opiskeluissani Javaan.
“Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Mitä osaamistasi toivot kehittäväsi seuraavien vuosien aikana, jotta voisit helpommin edetä urallasi?”
Näen itseni tulevaisuudessa front end ‑painotteisena full stack ‑kehittäjänä, JavaScriptin ja Reactin parissa. Koodaamisen ohella haluaisin toimia myös tiiminvetäjänä tai Scrummasterina.
“Oletko perehtynyt verkkosivuston ylläpitoon, palvelimiin, tietoturvaan, ja muuhun sellaiseen?”
Tunnen Azuren keskeisimmät toiminnot. Osaan myös pystyttää tietokannallisen verkkosivuston, esimerkiksi WordPress-sivuston, web-hotelliin ja siirtää sivuston web-hotellista toiseen. Tietoturvasta hallitsen perusteet ja osaan tehdä sivustolle perustason tietoturva-auditoinnin.
“Mitkä ovat mielestäsi WordPressin parhaat ja huonoimmat puolet?”
WordPress on avointa lähdekoodia, sitä kehitetään koko ajan ja yhteisö sen ympärillä on erittäin laaja. Itse ohjelmisto on ilmainen, minkä lisäksi on olemassa paljon ilmaisia teemoja ja lisäosia. Jonkun muun tekemää koodia voi vapaasti käyttää oman kehitystyönsa pohjana, mikä säästää resursseja. Internetistä löytyy myös paljon apua ja ohjeistusta WordPress-kehittämiseen.
WordPress on alun perin suunniteltu blogialustaksi, minkä vuoksi se ei taivu helposti kaikenlaiselle sisällölle. On siis pakko käyttää lisäkenttiä tai esimerkiksi sivunrakentajia, jos sivustolle halutaan jotain erikoisempaa rakennetta.
“Mikä on suosikkilisäosasi?”
Tykkään valmiista lisäosista, jotka nopeuttavat ja helpottavat merkittävästi kehittäjän ja/tai sisällöntuottajan työskentelyä. Pyrin käyttämään lisäosia, jotka ovat laajalti käytettyjä ja toimivia, ja joiden kehitys jatkuu edelleen.
En tykkää käyttää sellaisia valmiita lisäosia, jotka lisäävät vain jonkun mitättömän pienen toiminnallisuuden. Tällaisissa tapauksissa toiminnallisuus on yleensä sama koodata itse suoraan teemaan. Toisaalta en myöskään suosi kovin laajoja lisäosia, koska usein niissä on paljon turhia ominaisuuksia, jotka vain hidastavat sivuston toimintaa.
“Onko WordPress Multisite sinulle tuttu asia?”
Kyllä on. Muun muassa tämä portfolio-sivustoni on osa omaa Multisite-kokonaisuuttani.
“Kuka suosittelee sinua?”
Web-kehittäjän töihin minua suosittelevat entiset esimieheni:
Janika Hankaniemi
Administrative supervisor, software designer
Etteplan MORE
050 486 8654
janika.hankaniemi@etteplanmore.com
Katja Vilkamo
Liiketoimintayksikön johtaja, projektiliiketoiminta
Mediaosakeyhtiö Frantic
katja.vilkamo@frantic.com